Nu intotdeauna acordam importanta necesara pe care o are lumina in rutina noastra zilnica, dar fara indoiala, o buna utilizare a luminii, atat naturala, cat si artificiala in spatiile interioare, ne va influenta atat starea noastra de spirit, cat si performanta.

De la niste incaperi banale, cu ajutorul unor corpuri iluminat cum ar fi becurile, lampile sau lustrele, putem ajunge sa le transformam, ajungand la adevarate spatii moderne, relaxante si elegante.

De aceea, este important sa cunoastem si sa stim cum sa aplicam cateva aspecte de baza pentru inceput, pentru a nu comite erori atunci cand incepem sa alegem corpurile de iluminat adecvate spatiului pe care vrem sa il folosim.

Daca ai in plan amenajarea locuintei si te-ai blocat in momentul alegerii corpurilor de iluminat, noi te ajutam cu cateva sfaturi din care sa te inspiri si sa faci alegerea potrivita.

Lampi si lustre pentru augmentarea vizuala a spatiului

Iata un principiu de baza: o camera luminoasa va parea intotdeauna mai mare, mai primitoare si mai aerisita decat una intunecoasa.

Daca lumina naturala nu este suficienta, poti apela la solutii complementare. Clasica aplica, pozitionata pe mijlocul tavanului, cu lumina alba si puternica, va simula perfect lumina naturala si te va ajuta sa ai un living spatios si confortabil.

Lumina directionala pentru accentuarea detaliilor

Modul in care lumina cade pe suprafete creeaza o poveste. Lampile mobile, in acest sens, pot fi foarte utile. Ele se pot monta atat pe tavan, cat si pe pereti, iar capetele mobile pot fi indreptate in mai multe directii.

Asadar, daca vrei sa dai dormitorului o atmosfera romantica si relaxanta, poti indrepta lumina spre elemente precum vaza de flori de pe noptiera, fotoliul elegant, un tablou de pe perete sau alte decoratiuni.

De asemenea, acest tip de lumina poate fi folosit si pentru a distrage atentia de la elemente nedorite, precum mobilier deteriorat, o pata de pe perete sau diverse urme inestetice de pe pereti.

Surse multiple de lumina pentru mai mult confort

Unele camere necesita o planificare mai amanuntita decat altele, in ceea ce priveste sistemul de iluminare. Un astfel de exemplu poate fi camera copiilor. Acestia au nevoie de lumina potrivita atunci cand invata, se joaca, dorm sau citesc cateva pagini inainte de culcare.

Pentru a raspunde la toate aceste nevoi, este indicat sa apelezi la mai multe surse de lumina. Planul de baza ar trebui sa includa o aplica sau o lustra puternica, o veioza pentru noptiera (lumina de citit si de veghe) si o lampa de birou, pentru un plus de lumina la efectuarea temelor.

Daca doresti, poti integra si una sau mai multe benzi LED, pe care sa le montezi de-a lungul peretelui sau in zona de joaca a celui mic. Aceste lumini au rol atmosferic si pot stimula creativitatea copilului tau.

Corpuri de iluminat cu lumina calda sau rece?

Aceasta este o intrebare rostita de majoritatea persoanelor care se afla in toiul amenajarilor. Nuanta luminii tine de gustul fiecaruia, insa exista si cateva repere obiective.

Cand este recomandat sa folosesti lumina calda

Acest tip de lumina contureaza frumos obiectele din jur, ofera relaxare si creeaza un spatiu perfect pentru odihna. Asadar, asociaz-o cu corpuri de iluminat precum veioze, lampi si aplice pentru perete si pozitioneaza aceasta lumina acolo unde doresti mai multa caldura, relaxare si contemplare.

De asemenea, tine minte ca lumina calda poate scadea puterea de concentrare, asa ca evita sa o folosesti in spatiile de lucru.

In ce situatii este bine sa alegi lumina rece

Dupa cum bine stim, daca vrem sa inlocuim lumina naturala, putem folosi corpuri de iluminat cu lumina rece. Este perfecta pentru concentrare maxima si de aceea se recomanda folosirea ei pentru a genera spatii dinamice si cu multa activitate.

Lampile cu lumina rece sunt cele mai recomandate atunci cand vine vorba de citit sau scris, dar si atunci cand desfasuram diferite activitati alaturi de cei dragi, de exemplu, gatitul. In bucatarie sau living putem chiar combina luminile neutre cu cele reci, si cu ajutorul contrastului dintre cele doua, putem obtine un spatiu motivant si relaxant in acelasi timp.

Fiecare spatiu dintr-o locuinta trebuie sa fie iluminat de o maniera corecta. De aceea este important ca fiecare corp de iluminat folosit, sa corespunda activitatii pe care o desfasuram.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Transformarea unei incaperi cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite

  1. Foarte interesant subiectul abordat in acest articol! Am fost captivat de informatiile prezentate si de modul in care au fost argumentate. Astept cu nerabdare alte articole de acest gen pentru a-mi largi orizonturile.

  2. Sunt de acord cu majoritatea punctelor abordate in articol, insa as fi apreciat mai multe surse sau studii de caz care sa sustina afirmatiile facute. Totusi, consider ca este un material valoros si informativ.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol, pentru ca mi-a oferit o imagine mai clara asupra temei discutate. Am invatat multe informatii noi si am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate.

  4. Articolul este foarte bine structurat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului prezentat. Autorul a reusit sa aduca argumente solide si sa sustina ideile expuse cu exemple relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *