Stilul minimalist se bazeaza pe introducerea a cat mai putine elemente posibile pentru a decora o camera. Este potrivit pentru persoanele carora le place linistea, simplitatea si nu vor sa incarce prea mult decorul.

Principalul lucru in acest stil este de a pastra spatiul, fara a-l aglomera, asa cum se procedeaza atunci cand vine vorba de decorarea traditionala.

Detaliile izolate caracterizeaza acest stil, spatialitatea fiind una din caracteristicile acestui stil, la fel ca si liniile drepte.

Dupa alegerea pieselor de mobilier de care spatiul tau are nevoie, ia in considerare designul fiecarei piese, gandindu-te la formele de baza care pot fi patrate sau dreptunghiuri, apoi la cele mai comuni linii folosite in design si aici ne referim la cele orizontale, verticale, diagonale, zigzag sau curbe.

Respectare elementelor de baza va unifica designul spatiului tau. Unitatea este necesara pentru a obtine un proiect minimizat. In descrierea de mai jos vei gasi mai multe informatii despre stilul minimalist.

Care sunt caracteristicile stilului minimalist

Minimalismul este preferat, indeosebi, de persoanele moderne, tinere si dinamice, care aleg sa-si decoreze casa doar cu obiecte de prima necesitate, fara nimic in plus.

Designul japonez a avut un rol important in formarea stilului minimalist, fiindca filosofia orientala este cea care aspira catre laconism si simplitate, cand vine vorba de amenajarea caselor.

Culori folosite in stilul minimalist

In designul interior, minimalismul se bazeaza pe cateva scheme cromatice fiindca echilibrul componentelor din interior vine din culoare.

Paleta de culori specifica acestui stil include tonuri neutre, cum ar fi alb, bej, gri, negru sau maro. In versiunea sa cea mai stricta, decorul minimalist presupune monocromie absoluta la nivelul finisajelor si obtinerea unui contrast subtil cu ajutorul pieselor de mobilier si a accesoriilor.

Cea mai eleganta si pura expresie a minimalismului o reprezinta combinatia de alb si negru, insa poti folosi si mixuri intre tonuri de alb si rosu, verde, orange sau albastru, negru cu nuante proaspete de galben, verde ori lime.

Combina mai multe nuante ale aceleasi culori, pentru a nu afecta, in niciun fel, armonia cromatica a unei camere.

Materiale utilizate in stilul minimalist

Pentru finisarea interiorului in stil minimalist, abordeaza materiale naturale, precum piatra si lemn, de multe ori in forma bruta, completate de sticla, metal si beton.

In anumite cazuri, peretii nu sunt finisati, ci pastreaza culoarea zidariei sau a betonului. La nivelul podelei, foloseste placile de granit de forma mare, parchetul laminat sau gresia care imita parchetul.

In ceea ce priveste ferestrele, acestea au, de regula, o forma dreptunghiulara si sunt foarte mari, chiar pe toata inaltimea peretilor, iar usile sunt simple sau glisante, din sticla, ca sa lasi lumina sa intre.

Texturile folosite sunt, mai degraba, rigide, fara modele complexe, in nuante neutre.

Daca vrei sa imprimi stilul minimalist casei tale, renunta la covoare si mochete, si, in situatia cuverturilor si a pernelor, mergi pe culori si forme asortate cu restul decorului, ca sa nu obtii un contrast prea mare de nuante.

Piesele de mobilier acceptate in stilul minimalist

Mobila folosita intr-un decor minimalist este joasa, cu forme simple, linii drepte si bine definite. Toate elementele trebuie sa fie practice, multifunctionale si rasfirate, ca sa nu ocupe prea mult loc.

Piesele de mobilier pot fi confectionate din pal melaminat, lemn, sticla, inox sau piele, materiale care dau impresia de finisaje atent realizate si care au un luciu deosebit.

Minimalismul necesita un simt al stilului fara cusur, ceea ce inseamna ca nu iarta greselile elementelor utilizate incorect sau aglomeratiile cauzate de multitudinea piesele de mobilier.

Decoratiuni si corpuri de iluminat, indicate in stilul minimalist

A da casei tale un stil minimalist in ceea ce priveste iluminatul nu inseamna, totusi, renuntarea la utilizarea lampilor si a candelabrelor.

Acestea au un rol esential, atat timp cat completeaza liniile curate ale pieselor de mobilier. Acest lucru inseamna culori simple si linii esentiale atunci cand vine vorba de instalarea lampilor cu fir, a plafonierelor geometrice si a spoturilor incastrate.

Chiar si in incaperile, care, in general, necesita mai multa eleganta si atentie la detalii, cum ar fi livingul sau dormitorul, atunci cand iti doresti un stil minimalist, trebuie sa te concentrezi obligatoriu pe ceea ce este esential si aici ne referim la prezenta lampilor de podea, deosebit de inovatoare, care sunt din ce in ce mai la moda in spatiile dedicate relaxarii.

Ca si elemente decorative puteti folosi oglinzi, tablouri, fotografii inramate si plante care trebuie atent pozitionate pentru a nu crea senzatia de dezordine.

Echilibrul este un alt cuvant cheie care defineste stilul minimalist, din acest motiv poti folosi perne decorative, lampi sau opere de arta dar intodeauna in perechi sau asimetric pe o singura parte.

Stilul minimalist in designul interior este popular in intreaga lume. Acesta ia ca referinta stilul modern si il simplifica si mai mult folosind palete de culori neutre, mobilier simplu si linii drepte, fara nimic excesiv sau extravagant in ceea ce priveste accesoriile decorative.

Avand toate informatiile despre stilul minimalist tot ceea ce trebuie sa faci este sa te apuci de reamenajare iar ordinea, simplitatea si eleganta nu vor lipsi din locuinta ta.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

3 thoughts on “Stilul minimalist in amenajari interioare.

  1. Am gasit utila lista de verificare prezentata, care te ajuta sa evaluezi diferitele aspecte ale unui laptop si sa iei decizia potrivita in functie de nevoile tale. Multumesc pentru informatiile utile!

  2. Mi-au placut sfaturile practice oferite in acest articol pentru a identifica nevoile personale legate de un laptop. Este important sa stii exact ce iti doresti inainte de a face o investitie atat de mare.

  3. Articolul este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre cum sa iti alegi corect un laptop. Recomand tuturor sa il citeasca pentru a face o achizitie informata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *