Atunci cand vine vorba de decorarea unei case, este foarte dificil sa ne imaginam spatii complet goale, motiv pentru care mobilierul joaca un rol fundamental.
Mobilierul confera personalitate si identitate unei case, mai ales atunci cand exista locuinte cu structuri arhitecturale identice. Mobilierul va reflecta personalitatea si stilul de viata al celor care locuiesc acolo.
Atunci cand alegi o piesa de mobilier pentru casa, este important sa cunosti materialele folosite la fabricarea acesteia, deoarece acestea variaza foarte mult in functie de piesa de mobilier si de materiile prime folosite.
De aceea, este important sa fim bine informati pentru a lua decizia corecta daca ne dorim o piesa de mobilier care sa dureze multi ani si sa se pastreze ca in prima zi.
Cu siguranta ti s-a intamplat vreodata sa fii interesat sa cumperi o piesa de mobilier si sa nu reusesti sa identifici din ce material a fost confectionata mobila, ceea ce influenteaza, fara indoiala, pretul acesteia.
Exista o diversitate de materiale pentru mobilierul de casa care ne vor ajuta sa punem in evidenta stilul si preferintele pe care dorim sa le captam in locuinta noastra, asa ca in articolul de astazi, iti vom prezenta cateva dintre materialele preferate pentru mobilier.
Lemnul
Lemnul este materia prima folosita din timpuri stravechi pentru confectionarea celor mai uzuale piese de mobilier.
Chiar si azi, cand exista alternative mult mai accesibile din punctul de vedere al pretului, lemnul este utilizat pe scara larga datorita proprietatilor sale si implicit a valorii pe care o confera unui mobilier confectionat din acest material.
De obicei, lemnul se foloseste pentru realizarea oricarui tip de mobilier, insa cu precadere a mobilierului din lemn masiv cum sunt mesele, paturile, dulapurile sau comodele pentru dormitor.
In ziua de azi, exista numeroase soiuri de arbori din care se confectioneaza piesele de mobilier pentru designul interior.
•Stejarul
Lemn de esenta tare si extrem de durabil, stejarul este foarte des utilizat pentru fabricarea mobilierului atat datorita proprietatilor estetice, cat si a rezistentei.
Chiar daca este un lemn deschis la culoare, se poate prelucra si colora cu usurinta.
•Nucul
Este un alt lemn de esenta tare folosit pentru productia de mobilier masiv, in special furniruri, biblioteci, lambriuri sau alte elemente decorative.
Nucul este utilizat si pentru ca este usor de prelucrat si poate fi finisat cu multe tipuri de lacuri si vopsele.
•Mahonul
Este considerat un lemn de inalta calitate, mai pretios si mai scump, folosit pentru realizarea multor piese de mobilier, in special a celor elaborate, de inspiratie retro (comode, scaune curbate, fotolii, oglinzi) sau a unor console sau birouri durabile.
•Palisandrul
Se foloseste in special pentru piese delicate, de exemplu piane sau birouri, fiind la randul sau un lemn de esenta tare, de culoare rosu inchis, cu granulatie deasa.
Desi are o aroma placuta, care il diferentiaza de alte specii de arbori, este greu de prelucrat si necesita multe operatii de lustruire pentru a se obtine un finisaj frumos.
•Pinul
Pentru mobilierul de serie sau paleti se foloseste des pinul, un lemn moale cu o textura uniforma, foarte usor de prelucrat.
Lemnul are avantaje evidente pentru realizarea mobilierului, insa exista si alte variante accesibile, care prezinta la randul lor numeroase beneficii.
Mobilierul din MDF sau PAL
Pentru anumite tipuri de mobilier, de exemplu pentru piesele din living sau dressing, poti alege alternativele mai accesibile ca pret: MDF sau PAL melaminat. Chiar daca sunt obtinute prin prelucrarea ramasitelor de lemn, ambele tipuri de material au anumite calitati pentru care sunt cautate si utilizate.
•PAL-ul
PAL-ul este o varianta mai ieftina de material obtinut prin prelucrarea ramasitelor de lemn, insa este mai putin dens decat MDF-ul, motiv pentru care e si mai putin rezistent.
Se recomanda utilizarea acestuia in special pentru piese interioare de mobilier (rafturi, sertare etc). In plus, spre deosebire de MDF, acest material nu are marginea rotunjita astfel incat sa poata fi frezat usor.
Cu toate acestea, este folosit pentru realizarea diferitelor piese de mobilier, mai ales a celor de dimensiuni mai mici, sau chiar pentru suport de saltele in partea interioara.
Cum pentru obtinerea sa este nevoie de mai putina materie prima, pretul PAL-ului este simtitor mai mic fata de lemn sau chiar MDF.
Avantajele PAL-ului sunt pretul si timpul de productie mai mic fata de cele prezentate anterior, dar si prelucrarea relativ usoara.
E recomandat in special pentru mobilierul din bucatarii, holuri, dressinguri. Finisajele pot fi de tip PAL furniruit sau PAL melaminat.
•MDF
MDF este prescurtarea de la „Medium Density Fiberboard” si inseamna panouri de fibre cu densitate medie.
Un mobilier din MDF are o structura mai densa si este mai rezistent decat PAL-ul melaminat. Acest material este compus din fibre de celuloza compactate cu rasini speciale.
Are o calitate mai buna decat placa din PAL datorita densitatii sale si utilizarii lemnului masiv, motiv pentru care pretul sau este mai mare.
Dintre materialele de fabricatie a mobilei, MDF este considerat un material premium, cu finisaje mate, lucioase sau lacuite.
Acest tip de panouri este fabricat din fibre de lemn (aproximativ 85%) si rasini sintetice comprimate, ceea ce ii confera o densitate mai mare decat cea a PAL-ului sau a placajelor traditionale.
Acesta este denumit in mod obisnuit MDF sau lemn presat, insa acest lucru nu este corect, deoarece nu este vorba strict de lemn asa cum este obtinut din natura, ci de un produs derivat din acesta.
In timpul procesului de fabricatie, se pot adauga anumite substante chimice pentru a adauga caracteristici suplimentare la MDF, cum ar fi impermeabilitatea sau pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului si a mucegaiului.
Are o culoare uniforma si, spre deosebire de lemn, nu are granulatie, ceea ce faciliteaza in parte lucrul cu acest tip de placa.
Deoarece are o densitate mai mare, permite o ancorare mai sigura a pieselor si rezista mult mai bine la trecerea timpului.
Cu aceste recomandari la indemana, tot ceea ce ai de facut este sa faci alegerea cea mai buna a tipului de material din care doresti confectionarea mobilierului pentru casa ta.
De asemenea, articolul subliniaza importanta sigurantei si confidentialitatii datelor personale atunci cand folosim serviciile de curierat rapid. SkyPex pare sa puna un accent deosebit pe protectia datelor clientilor sai, ceea ce poate fi un factor decisiv pentru multi utilizatori.
Serviciile oferite de SkyPex sunt prezentate intr-un mod clar si concis, facilitand intelegerea beneficiilor acestora. Faptul ca firma dispune de o retea extinsa de parteneri si acopera o gama larga de destinatii nationale si internationale reprezinta un mare avantaj pentru clienti.
Articolul este foarte informativ si detaliaza pe larg avantajele utilizarii serviciilor de curierat rapid pentru livrarea corespondentei. Este important de retinut faptul ca timpul este un factor crucial in afaceri, iar alegerea unui serviciu de curierat rapid poate face diferenta intre succes si esec.