Cred ca cel mai mare noroc pe care il poti avea in viata este sa fi trait o copilarie fericita. – Agatha Christie

Copilaria este o perioada foarte importanta in viata unui om. Este momentul descoperirilor, al jocului, al aventurilor si al amuzamentului fata de lumea inconjuratoare pe care copilul incepe sa o cunoasca. Pentru parinti, este o perioada ce poate induce o stare de ingrijorare, deoarece ei cauta sa asigure sanatatea si fericirea copilului.

Binenteles, viata se va derula – atat in cazul parintilor, cat si al copilului – ceea ce poate afecta anii de copilarie. Indiferent de circumstante, asigurarea fericirii sale in timpul acelor ani de inceput va reprezenta mereu o prioritate pentru cei care il iubesc.

In acest articol, vom combina cercetarile stiintifice cu bucuria regasita in copilarie. Mai exact, vom analiza 10 sfaturi bazate pe dovezi stiintifice pentru a va ajuta sa le asigurati o copilarie fericita si sanatoasa.

Fie ca sunteti parinti, va doriti sa deveniti parinti sau doar iubiti copiii, speram ca ceea ce veti citi in continuare sa va confere o mai buna perspectiva in privinta metodelor de a asigura fericirea si sanatatea mentala a copilului.

Iata cele 10 sfaturi (dovedite stiintific!) pentru a-l face pe cel mic mai fericit:

1. Acordati-le destul timp
Principala responsabilitate a unui copil este – sau ar trebui sa fie – sa se joace. Intr-adevar, copilul va avea la un moment dat si teme pentru acasa, proiecte extracuriculare si tot asa; dar, de la primii ani de viata si pana in adolescenta, ar trebui sa le acordati libertatea de a se distra.

Peter Gray, psiholog pentru copii si profesor in cadrul Facultatii din Boston, declara: „Copiii capata cele mai importante invataturi ale vietii de la alti copii, nu de la adulti…nu pot invata sau au sanse mult mai mici de a invata din interactiunea cu adultii.”

Asa ca, spuneti-le sa „iasa si sa se joace!”

2. Rezolvati-va certurile si discutiile mai importante in alta parte
Creierul copilului se dezvolta cu o viteza extraordinara in decursul primei parti din copilarie. In momentul in care vad si aud despre problemele adultilor sau despre incertitudini, starea psihologica fragila a copilului poate fi afectata intr-un mod negativ; posibil, dezvoltandu-i o grija sau nesiguranta.

Copiii nu ar trebui sa auda conversatiile stresante ale parintilor – in mod cert, nu este momentul sa asculte astfel de probleme.

3. Nu ii comparati cu alti copii
Presiunea de a reusi in societatea actuala poate parea ademenitor pentru parinti sa le instaureze un simt timpuriu de competitivitate – iar unii adulti fac acest lucru comparandu-i cu altcineva. Uneori, adultii vor puncta si anumite trasaturi preferabile de personalitate ale altui copil, dorindu-si ca ai lor sa preia din calitatile sperate.

Citeste continuarea articolului aici: Cercetatorii dezvaluie cele 10 lucruri care ii fac pe copii mai fericiti